Diety Burry spiritueel therapeut
weblog

Hooggevoeligheid

Binnenkort ga ik een aantal lezingen geven over hooggevoeligheid. Regelmatig ben ik bezig met de voorbereiding hiervan en de lezingen krijgen steeds meer vorm. Deze lezingen zullen ook een actieve houding vragen van de deelnemers.

Zo maak ik een korte vragenlijst. De antwoorden zullen veelal wijzen in de richting van hooggevoeligheid. Het is een speelse manier om de deelnemers bewust te maken over hoe ze zich voelen en zichzelf ervaren t.o.v. mensen die minder gevoelig zijn.

Zelf ervaar ik steeds meer rust en vreugde sinds ik mezelf beter ken. Het feit dat ik me nu meer bewust ben van mijn hooggevoeligheid is daar mede een gevolg van. Via mijn praktijk voor spirituele therapie kom ik steeds meer in contact met mensen die hooggevoelig zijn. Veel hooggevoeligen voelen zich aangetrokken tot mijn aanpak en zo mag ik steeds meer hooggevoelige mensen ontmoeten.

Het leven hangt niet van toevalligheden aan elkaar en ik weet dat mijn weg mij heeft voorbereid op waar ik nu ben. Ik weet ook dat er nog meer kan gebeuren als ik nog meer loslaat. Dat betekent dat ik steeds meer kom te leven in het moment. Ik heb jarenlang geleefd met het idee dat als je iets niet lukte je er helemaal voor moest gaan en dat betekende in mijn geval vooral vechten tegen de bierkaai. Laatst zei mijn levenspartner dat je een grote berg niet steeds weer hoeft te beklimmen maar er omheen kan lopen of ervoor kiest deze niet te beklimmen. Natuurlijk kennen we allemaal dat gevoel van voldoening en bevrijding na inspanning. Maar ik doel op je inspanningen voor dingen die niet bij je passen en toch blijft proberen om het wel voor elkaar te krijgen. In de meeste gevallen wordt je dan na een tijd geconfronteerd met een flinke burn-out.

Ik kan mezelf heel veel situaties voor de geest halen waarin ik precies dat laatste deed. Ik heb deze ervaringen nodig gehad om te ervaren dat ik het beter anders kon doen. Het is dus allemaal ter lering en niet om jezelf af te keuren op wat je door vallen en opstaan je eigen hebt gemaakt.

In mijn kindertijd werd er helemaal niet gesproken over hooggevoeligheid. Hoewel mijn ouders wel moeite hebben gedaan om mij te begrijpen is het ook voor hen zoeken geweest. Ik kan me nog herinneren dat het schoolgaan regelmatig voor mij teveel was. Vooral in combinatie met de ziekte van mijn moeder drukte er veel op mijn schouders. Ik zulke periodes was ik heel erg moe en huilde ik om van alles en was ik ook gefrustreerd. De huisarts werd regelmatig bezocht. Dan kreeg ik een ‘slaapkuurtje’ mee en kon ik er na een week van veel rusten en vooral slapen weer een tijdje tegenaan.

In mijn praktijk krijg ik ook regelmatig kinderen en volwassenen die er behoorlijk doorheen zitten. Ik ben blij dat ik door de behandelingen die ik geef clienten weer zie opbloeien. Het is echter belangrijk om er zelf het nodige aan te doen. Meer rust in je leven creëren, anders is het water naar de zee dragen of dweilen met de kraan open.

Mijn behandelingen zijn helend. Als je vervolgens je leven zo inricht dat je meer tijd voor jezelf neemt en voor jezelf opkomt kan er veel moois ontstaan. Maar makkelijk is dat voor de meesten niet. Dit komt vooral door allerlei ideeën en gedachten. We zijn geconditioneerd door een collectief gedachtepatroon dat ons geen goed doet. Van jongs af aan krijgen we geleerd om veel rekening te houden met de ander. We moeten al jong kunnen delen met de ander en we krijgen niet of nauwelijks aangeleerd hoe we onszelf beter kunnen leren kennen.

Vooral mensen die heel gevoelig zijn voor de emoties en ervaringen van hun medemens zijn geneigd om snel klaar te staan voor de ander. Ze doen dit vaak vanuit oprechte bedoelingen, maar er gebeurt dan toch iets dat hen geen goed doet. Ze cijferen zichzelf in veel situaties helemaal weg, ze vinden dat ze er minder toe doen en ze zetten zichzelf op de tweede plaats. Het gevolg? Ze komen zelf in de kou te staan. En daarbij zal het op de lange duur ook zo zijn dat je, naast de vervelende gevolgen van gebrek aan aandacht voor jezelf, de ander ook niet meer kunt helpen.

Deze ervaring is geen schande noch een mislukking. Het is precies datgene dat er moet gebeuren om weer bij jezelf uit te komen. Jezelf voorop stellen is te allen tijde de bedoeling. Egoïsme? Daar heeft het niets mee van doen. Het heeft te maken met egocentrisme: jezelf centraal stellen en van daaruit er (kunnen) zijn voor de ander. Zo blijf je altijd goed in je energie zitten en ben je minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Je komt, als je moe, ziek, gefrustreerd, boos en kwetsbaar bent langzamerhand weer gezond bij jezelf uit, en dat is nou precies de bedoeling.

Neem contact op voor informatie over ondersteuning, begeleiding en healing om weer goed in je energie te komen en gezond te worden. Ervaar weer de ruimte in en voor jezelf!

Diety
10 februari 2011

naar boven